Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld

13 september 2023

Carré | Amsterdam

De Engelse choreograaf Derek Deane heeft zijn adembenemende choreografie met het Shanghai Ballet nieuw leven ingeblazen en een prachtig hoofdstuk aan deze balletklassieker toegevoegd.

De scenes met 48 zwanen – twee keer zoveel dan normaal – zijn van een ontroerende schoonheid. Ook internationaal oogstte het Shanghai Ballet furore waarmee het een sterke reputatie uitbouwde. Deane zegt zelf over zijn meesterwerk: “Het is nog ontroerender en poëtischer. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”.

Het iconische ballet met een tijdloos verhaal over goed en kwaad spreekt nog steeds tot de verbeelding. De fragiele ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London. China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen.

NAAR DE WEBSITE